Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο άγνωστος πόλεμος του νερού στη Βολιβία και η ΕΥΑΘ

«Ο πόλεμος του νερού ήταν η αρχή μιας μεγάλης νύχτας που αντιμετώπισε τον φιλελευθερισμό και άλλαξε την ιστορία της χώρας μας». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας Πάμπλο Σέζαρ Γκρουξ Κανέδο περιέγραψε την τρίμηνη μάχη που έδωσαν οι πολίτες της χώρας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία είχε ανθρώπινα θύματα.

Ο υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Εβο Μοράλες, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας SOSτε το νερό, η οποία αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, μετέφερε την εμπειρία της χώρας του στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Η διαχείριση του νερού στη Βολιβία εκχωρήθηκε σε ιδιώτη τον Γενάρη του 2000, αλλά ξαναπέρασε στο κράτος τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις του λαού και τις βίαιες συγκρούσεις με το στρατό.

Ενός λαού, μάλιστα, ο οποίος, όπως παραδέχτηκε ο κ. Κανέδο, δεν είχε κουλτούρα κινηματική. «Το νερό ήταν αφορμή. Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου και των μεταφορών, που ήταν σημαντικό πλήγμα για το λαό. Και μετά απλώσαμε τον αγώνα σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάστημα της ιδιωτικοποίησης τα τιμολόγια του νερού αυξήθηκαν κατά 300% και πλέον, ενώ οι πολίτες απαγορευόταν ακόμη και να μαζέψουν νερό της βροχής. Το αποκορύφωμα του αγώνα ήταν ότι το νερό κατοχυρώθηκε ως δημόσιο αγαθό και μέσω του Συντάγματος το 2009.

Ο βολιβιανός υπουργός τόνισε πως το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, ως εκ τούτο το θέμα δεν είναι ιδεολογικό, αλλά ανθρώπινο.

Πλέον, όπως ανέφερε, η διαχείριση του νερού στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνεται κρατικά, στις μικρότερες πόλεις με κολεκτίβες, ενώ στις αγροτικές περιοχές με συνδυασμό των δύο τρόπων.

Πηγη: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου