Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Πρύτανης ΑΠΘ: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό - Λάθος η ιδιωτικοποίησή του

H Γραμματεία του Συντονιστικού φορέων και πολιτών «SOSte το ΝΕΡΟ» επισκέφθηκε την Πρυτανεία του Α.Π.Θ. και συναντήθηκε με τον πρύτανη του ιδρύματος, Γιάννη Μυλόπουλο. Θέμα της συζήτησης ήταν η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Η αντιπροσωπεία του Συντονιστικού αποτελούνταν από τους Γιάννη Κρεστενίτη, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Σωκράτη Φάμελλο, αντιδήμαρχο Θέρμης και Αναστάσιο Χοβαρδά, επισκέπτη Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το συντονισιτκό «SOSte το νερό» δημιουργήθηκε εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με βασική θέση «Να μην πωληθεί το νερό της Θεσσαλονίκης». Η γραμματεία του συντονιστικού ενημέρωσε τον πρύτανη του ΑΠΘ για τη λειτουργία του δικτύου και ζήτησε τη στήριξη και συμμετοχή της πρυτανείας και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στη συνέχεια, πληροφόρησαν τον πρύτανη για τις επόμενες δράσεις του συντονιστικού με έμφαση στην ανοικτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 19:30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ενώ κάλεσαν επίσης τον πρύτανη να συμμετάσχει στο συντονιστικό φορέων που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου.
Τα μέλη του συντονιστικού δήλωσαν: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το νερό σαν εμπόρευμα και προσφέρει την ΕΥΑΘ στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών. Όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε. Η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρος, χωρίς δάνεια και υποχρεώσεις. Η τιμή πώλησης της ΕΥΑΘ θα αποσβεστεί σε βάθος τετραετίας από τα κέρδη της. Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση του».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, εκφράζοντας τη πρόθεση του πανεπιστημίου να συνεργαστεί με το Συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSte το ΝΕΡΟ» και να συμβάλει με επιστημονικά επιχειρήματα στο σχετικό διάλογο που έχει ανοίξει στην πόλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το νερό της ύδρευσης δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, πρώτον και κύρια γιατί συντηρεί τη ζωή και γι’ αυτό είναι δημόσιο αγαθό κοινωνικού χαρακτήρα. Ακόμη κι αν ιδιωτικοποιούταν η Εταιρεία Ύδρευσης, θα βρισκόμασταν μπροστά στην εξής ακραία αντίφαση, μια ιδιωτική εταιρεία να προσπαθεί να κερδίσει από τη μείωση του προς πώληση προϊόντος, αφού είναι γνωστό ότι η εξοικονόμηση του νερού υπό τις σημερινές συνθήκες αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της διαχείρισής του.
Τέλος, η παραχώρηση ενός μονοπωλίου σε έναν ιδιώτη, ειδικά στην περίπτωση της ΕΥΑΘ που είναι κερδοφόρα κι έχει αποθεματικό, αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Είναι κρίμα τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι, Γάλλοι και Βρετανοί κυρίως, που πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, επιστρέφουν στη δημόσια διαχείριση, η Ελλάδα να επιλέγει την ιδιωτικοποίηση, γυρνώντας δεκαετίες πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου