Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ο Μπόμπολας θέλει τώρα και την ΕΥΑΘ


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
 s.apostolakis@eleftherotypia.net

Μετά το χρυσό της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και του Εβρου, μετά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο μεγαλοεργολάβος και εκδότης Γ.Μπόμπολας φαίνεται πως έχει βάλει στο μάτι και το νερό της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 51% και αργότερα του 23% των μετοχών του Δημοσίου που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η γαλλική εταιρεία SUEZ, που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα, είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για την ΕΥΑΘ

Σύμφωνα με τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ και την κίνηση «SOSτε το νερό», αυτή τη στιγμή, ως μοναδικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της ΕΥΑΘ φαίνεται η γαλλική εταιρεία SUEZ, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την εταιρεία του Γ. Μπόμπολα ΑΚΤΩΡ.

Η SUEZ έχει το 5,4% της ΕΥΑΘ και μέσω της ΑΚΤΩΡ διαχειρίζεται το βιολογικό καθαρισμό και το διυλιστήριο νερού για λογαριασμό της εταιρείας ύδρευσης. Σύμφωνα με την κίνηση «SOSτε το νερό», στη διακήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ΕΥΑΘ αναφέρεται ότι έπειτα από τρία χρόνια ο «μεγάλος» επενδυτής θα αποχωρήσει, αφού δώσει την τεχνογνωσία στον «μικρό».

Δηλαδή στην ΑΚΤΩΡ, η οποία έτσι θα παραμείνει μόνη της να διαχειρίζεται το νερό, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων των δήμων του νομού που υδροδοτούνται από το δίκτυό της. Ακόμη θα διαχειρίζεται την αποχέτευση όλων αυτών, το βιολογικό καθαρισμό όλων των δήμων και θα έχει το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ.

Μια άλλη εταιρεία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν το διατηρεί, είναι η επίσης γαλλική VEOLIA, μέσω της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Στην κίνηση «SOSτε το νερό» συμμετέχει και η «Κίνηση 136», η ομάδα πολιτών που σκοπεύει να συγκεντρώσει τα χρήματα ώστε να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξαγοράς της ΕΥΑΘ προκειμένου να παραμείνει στα χέρια των Θεσσαλονικέων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δήμοι της πόλης σχηματίζουν ένα ισχυρό μέτωπο με αποφάσεις και ψηφίσματά τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ενώ ο ένας μετά τον άλλο τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ. Η κίνηση «SOSτε το νερό» διοργανώνει την ίδια μέρα εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ (Εγνατίας 127), για να μη γίνει στη Θεσσαλονίκη ό,τι και στη Βολιβία, που η διαχείριση του νερού ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία και απαγορεύτηκε με νόμο στους κατοίκους να συλλέγουν το νερό της βροχής για να το πίνουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου